torsdag 8. desember 2016

Julestelltips

Juliannes advent


Blankt vindu mot verden

Julesangen er tydelig: Du grønne glitrende tre, god dag!  Tydeligheten er at det skal glitre, skinne og blinke. Enten en sitter ved bordet og er julegjest, eller en står på utsiden med svovelstikker, kikker inn og lengter.
Et julehjem må skinne. Vi slo i går et slag for å stive gardiner med hjemmelaget appratur, også kalt stivelse som en del av høytidens forberedelse. Denne må naturligvis være helhetlig. Akkurat som man ikke henger opp rene og pene gardiner foran en skitten rute, blankpusses ikke julevinduene uten at de får rene gardiner. Har man sagt a, må man si b. Og omvendt.
Nå er vi inne i tidenes kakelinne – spesielt på Østlandet. I vestfold var det i går ikke en meteorologisk observasjonspost med temperatur under + 10 grader. Varmeste sted ble målt til 14,8 grader – vi snakker om 8. desember. 
Som vi vet er kakelinna knyttet til den overtro at værlaget, klimaet, ble mildt når alle landets husmødre samtidig bakte kaker. Altså kake og linne, av ordet mildvær. Dette fenomenet inntreffer mnesten alltid i andre uka av desember. Underlig nok.
Så også i år. For julestellet er det gunstig med en slik linn periode, fordi vindusvask da kan gjennomføres uten av vaskevannet trenger tilsetning av sprit, og uten av vannet fryser. Tiden er inne for slik vindusvask.
For ekstra blanke vinduer, anbefales nylonvask, og etterpussing med vellagret avispapir. Fersk avispapir avgir sverte.

Så kan nystivede gardiner henges opp.

Julianne
Julestellskusine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar