tirsdag 5. januar 2010

Privatlivets fred

På store plakater langs motorveien kjører myndighetene en kampanje rettet mot menn som slår, mot familievold og for respekt for kvinner og barn. Kampanjen forteller med all mulig tydelighet at her finnes et åpen og definert problem som rammer mange. Samtidig viser den at det er en vilje til å gjøre noe med dette problemet. Den kjøres ikke bare på plakater, men også I TV og radio. Overgrep, vold og misbruk er utbredt med uakseptabelt. Problemene er under angrep og skal bekjempes.

Sist mandag giftet president Jacob Zuma (67) seg for femte gang. Han har med det tre koner. En av dem han tidligere har giftet seg med begikk selvmord for en del år siden. En annen er han skilt fra. Til sammen har Sør-Afrikas president 18 barn. Før inngåelsen av det siste ekteskapet, gikk han ut med en klar melding om at dette femte ekteskapet tilhørte privatlivets fred, og ba media holde seg på god avstand. Media omtalte det derfor bare som en liten melding nede på avissidene og som en kort melding i radio og TV. I mediene med bilder var kone fem avbildet med respekt og bare med et lite bilde.

Å ha en håndfull koner er selvsagt en kulturbasert skikk som på oss er underlig, men som i dette landet er akseptert. Jeg har i løpet av mine måneder her ikke møtt på menn med flere koner. Men så er også de svarte og fargede jeg har truffet enten svært fattige eller svært vestlig innstilt. Utgangen av et slikt oppsett betyr en kone.

Sør-Afrika gjør en stor jobb for å bli akseptert som et vestlig land. VM i forball som begynner om drøyt 150 dager er en møte å ønske vestlighet på. Oppbyggingen av økonomi, demokrati og medbestemmelse andre faktorer i denne oppbyggingen. Selv om økonomien skranter som en fjern følge av finanskrisa for halvannet år siden, er det vakre landet lengst sør på det afrikanske kontinentet også å betrakte som et utviklet land, men med store fattigdomsproblemer.

Kampanjen langs veiene, på TV og i aviser er selvsagt rettet mot alle. Men fargen på dem som avbildes er svart og farget. I virkeligheten kan det også knyttes til fattigdom og alkohol. Det ligger også en lang tradisjon bak når en mann denger kona si. Jeg har møtt kvinner som sender sønner fra seg fordi de ikke ønsker at deres sønner skal bli som fedrene, men vokse opp med respekt for medmennesker generelt og kvinner spesielt. De lever med et savn etter ungene sine, men tar konsekvensen av kulturforskjeller som bæres videre.

Når president Jacob Zuma gifter seg for femte gang, høres det privatlivet til i en gammel kulturtradisjon. Der hadde det vært herr Zuma som hadde tatt seg enda en kone, ferdig med det. Men når presidenten gifter seg for femte gang, er det et offentlig anliggende. Spesielt fordi myndighetene gjennom sine store kampanjer har åpnet dørene til folks private liv og vil være medansvarlige samfunnsaktører også innenfor hjemmets fire vegger.

Jeg vet ikke hvilke signaler som går ut blant folk flest i dette landet når presidenten tar sin tredje kone i sitt femte ekteskap. I mitt hode og i mine øyne er det en overlevd skikk som sender ut signaler om at kvinner er en av mannens eiendommer, et eierforhold omverden ikke har noe med.

Sør-Afrika har mange problem som det er grunnleggende å endre for og bygge det velstandssamfunnet alle ønsker seg. I et land der gode rollemodeller er noe av det aller viktigste å skape for at endring kan komme i gang, er presidentens holdning og adferd noe av det viktigste.

Men vi vet jo at makt korrumperer. Helt inn i din femte kones soverom.|

2 kommentarer:

  1. Kan du ikke skrive til iPretoria og si fra, så vi får en stopper på det her!
    Heia Trondar, godt nyttår der sør!
    Lars Åke

    SvarSlett
  2. tja, tror nesten jeg må skrive til iblomfontain der domstolene ligger. om de tar det på kommentarplass, skulle det holde

    SvarSlett