lørdag 19. desember 2009

Tvil om jul

Lengter hjem
Det står en vaktmann utenfor Kvikk Spar i Somerset West. Han er alltid hyggelig og henter fram en handlevogn når vi kommer. Vi bruker å veksle noen ord, og i morges var temaet naturligvis jul og julefeiring. På mitt spørsmål om han får en hyggelig jul, svarte han at han håpet det, men at det ikke så veldig lyst ut.

¬"Jeg kommer ikke til å være sammen med familien min i år heller. Det er andre jula på rad. Du skjønner, sir, det er så langt hjem."

Den flotte mannen fortalte at familien er splittet på tredje året. Han bor i Somerset West i utkanten av Cape Town, familien bor i Zimbabwe. Nå håper han at jula vil føre med seg noen ekstra rand i driks slik at han kan ta to uker ferie i januar og reise hjem.

"Det er dyrt, men jeg savner familien min veldig", sa han.

Jeg spurte han ikke om hva han hadde arbeidet med hjemme i Zimbabwe. Sannsynligvis var han noe helt annet enn dørvakt på en liten matbutikk. Men er du flyktning til et land med stor ledighet, nytter det ikke å være kresen. Da er alle jobber en måte å holde seg flytende på. Eller i alle fall ikke drukne i elendighet.

Svært mange av dem som flyktet fra Zimbabwe, gjorde det fordi det politiske systemet for dem ble uholdbart. Det er få hvite flyktinger. De som drar, er fargede og svarte som yrkesmessig sto nær den hvite regjeringen. Da endringen kom, ble alle kastet ut. Også de svarte som burde vært en ressurs. Om noen er kastet ut med badevannet er det denne gruppa.

Jeg jobber sammen med en av dem. Hjemme var han sjef for en varehuskjede. Her er han kursleder på lav lønn for svarte og fargede som vil prøve seg ut i businessens verden. I starten måtte han bo i et skur i utkanten av Cape Town. Nå deler han hus med broren som er kommet og som er vaktmester i et skole- og kurskompleks.

Over alt sier de det samme: "Det er uholdbart å bo hjemme. Vi måtte dra, selv om vi bor dårlig og bare har en dårlig jobb."

Tenk om alle disse menneskelige ressursene var tatt i bruk. Da hadde veksten i landet kommet, og færre hadde møtt oss i døra med tvil om god jul.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar