mandag 31. august 2009

Linjemenn


VM i fotball nærmer seg med stormskritt. Det er under 300 dager til det hele braker løs her i Sør-Afrika. Det er en smule skepsis til det mesterskapet blant folk jeg har snakket med. Ikke fordi fotball ikke er artig og heller ikke fordi det vil koste landet for mye penger. Nei, skepsisen er knyttet til det å lage et så stort mesterskap i en utendørsidrett midt på vinteren, og tett opp til den mest regnfylte delen av året.

Forberedelsene er i alle fall i full gang. Den nye stadion på Greenpoint i Cape Town er på det nærmeste klar. Det er også den nye internasjonale flyplassen i byen. Hvordan det ser ut andre steder, vet jeg ikke. Den store uroen for at ting ikke skal være ok, er det i alle fall ikke. Skulle ting stanse opp på grunn av en streik eller to, pøses det bare på med litt ekstra folk. Ledige hender er det nok av. VM er en anledning til jobb for mange. Ikke verst det.

En stor del av motorveien vi daglig kjøre på vei fra Somerset West til Grabouw er under arbeid. Den skal utvides fra to halvannenfelts til firefelt. Og svært mange menn og kvinner er i jobb. De mest synlige av dem er linjemennene. De er sikkert også de dårligst betalte. De står med sine oransje flagg og vifter. Deres jobb er rett og slett å gi meg og de andre bilistene beskjed om at der jobbes. Som om vi ikke ser det. Det kryr av folk. Hvorfor bruke en maskin når 20 mann kan gjøre jobben nesten like raskt, ser omkvedet ut til å være.

For noen dager siden var et arbeidslag i gang på en liten grusvei. De skulle tette noen hull i veien. Hjemme i Norge hadde dette arbeidet enten blitt gjort av en veihøvel i løpet av noen minutter, eller blitt utsatt på grunn av budsjettunderskudd. Her var 16 mann i sving med hver sin spade. Hullene i veien blir tettet, grusveien blir utbedret og folk får en etterlengtet slant i lomma. Det er ellers ikke flust.

Her er det heller ikke slik at de ansatte kan jobbe i sitt tempo, og på sin måte. De er ikke beskyttet av noe ansettelsesvern. Regner det, er det ingen jobb, meg heller ingen betaling. Derfor er det viktig å stå på hele tiden. Og motorveien ser ut til å bli ferdig. Om kort tid kan den asfalteres, og deretter er det bare skilting og merking som gjenstår. Mon tro om de hvite stripene som skal males, blir malt med maskin. I byer og tettsteder håndmales det. Det gjelder å holde folk i arbeid. Det er jo ikke bare et VM i fotball. Det skal også være et VM i sysselsetting.

Så når VM starter og spillerne springer ut på. Glem ikke linjemennene. De som er nødvendig for å vifte offside, og de som var nødvendig for tryggheten til tusenvis av veiarbeidere. Og de som malte linjene på veien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar